vrijdag, april 27, 2007

Freedom Day


27 april, vandaag dus, is Freedom Day. Op deze dag wordt gevierd dat 13 jaar geleden de eerste non raciale verkiezingen in Zuid Afrika zijn gehouden. Een absoluut gedenkwaardig moment. Maar ik heb niet het idee dat het hier in Makhado uitgebreid gevierd wordt. Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar mijn indruk is dat een behoorlijk aantal blanke mensen het hier niet ziet als feestdag. Maar daar later meer over. Wat feestelijke activiteiten betreft moet je waarschijnlijk meer in het politieke circuit, lees ANC, zitten.

donderdag, april 26, 2007

Zuid Afrika in 50 feiten

Kaapstad heeft de vijfde mooiste blauwe lucht ter wereld. Johannesburg is de 116e duurste stad ter wereld. De Cape Argus is ’s werelds grootste fietstocht. En zo nog vijftig feiten over Zuid Afrika. Klik hier

woensdag, april 25, 2007

Afrika

De eerste, tweede en derde wereld komen in Zuid Afrika bij elkaar. Als ik kijk hoe we wonen en leven komt dat dicht bij wat we gewend waren in Nederland. Maar toch word je regelmatig geconfronteerd met de verschillen. Zo hebben we sinds gisteravond (het is nu 8 uur ’s avonds) geen water. Dat is best lastig. Een toilet spoel je door en daarna wordt deze niet meer bijgevuld. Afwassen, wassen, douchen gaat niet, maar goed, dat is wel een dag uit te stellen, maar water drinken toch niet. Ik heb dus maar een aantal liters water gehaald. Wat voor het water geldt, geldt ook voor de stroom. Deze valt ook regelmatig uit. Soms 5 minuten, soms de hele ochtend. Ieder twee weken valt een van de twee uit. Als dat gebeurt heb je nog met een derde Afrikading te maken. Ben je afgesloten zonder dat je het weet of heeft de hele straat, wijk, dorp er last van. Want je kan zomaar zijn afgesloten omdat uit dé administratie blijkt dat je niet hebt betaald. Ook al weet je daar niks van of kon je daar niks van weten. Het gelijk ligt altijd in de procedures, regels en systemen.

dinsdag, april 24, 2007

Wildtuin

“Ons gaan Wildtuin toe” betekent hier in Zuid Afrika maar één ding: een bezoekje aan het Krugerpark; het grootste en bekendste wildpark in Zuid Afrika. Het Kruger Park is 380 km lang, 60 km breed en heeft een totale oppervlakte van ongeveer 20.000 km2. In 1926 werd het gebied door de Britten verklaard tot nationaal park, en vernoemd naar Paul Kruger, voormalig president van Transvaal. Het is verder onderdeel van het grensoverschrijdende Great Limpopo Transfrontier Park, waarin ook parken gelegen in Mozambique en Zimbabwe zijn opgenomen. Afgelopen weekend zijn wij hier dus heen gegaan. De dichtstbijzijnde toegangspoort, Punda Maria, ligt zo’n 130 kilometer van ons huis vandaan. Vrijdag om 16.15 uur passeren we de poort en onmiddellijk is daar de bijbehorende spanning. Achter iedere boom, struik of bocht kan iets zijn. Een groep impala’s, zebra’s, een olifant of leeuw. Het is als jagen zonder kogels. Je ruikt en voelt de wildernis overal om je heen. Langzaam rijden we richting campsite. En langzaam zakt de zon ook weg achter de horizon. Daarmee verdwijnt de lichtzinnigheid uit de atmosfeer en maakt plaats voor de spanning van de jacht. Je voelt aan alles dat het vredige tafereel van grazende kuddes wreed zal worden verstoord. Terwijl wij onze tent opzetten is de jacht om ons heen geopend. En wanneer bij ons de rust is teruggekeerd (als Pepijn en Hugo slapen) zitten we onder een kraakheldere sterrenhemel te bedenken wat er om ons heen gebeurt: puur natuur. Safari is en blijft voor ons toch één van die indrukwekkendste dingen in Afrika. Kijk op onze videolog voor kleine indruk.

maandag, april 23, 2007

WILD card

Afgelopen weekend zijn we naar het Krugerpark geweest. Van vrijdagavond tot zondagmiddag in de wildernis. Veel dieren gezien, olifanten, buffels, giraffes, zebra’s Impala’s. Dat blijft steeds weer ongelooflijk mooi Hier hebben we twee nachten gekampeerd met de nachtelijke geluiden op de achtergrond van trompetterende olifanten, korrende hippo’s, krekels en talloze vogels. Hier hebben we nu een abonnement op. We hebben namelijk een WILD card gekocht. Dit is een abonnement op alle nationale wild parken van Zuid Afrika. Daar kunnen we nu gratis naar binnen voor maar 50 euro per jaar!

woensdag, april 18, 2007

Boeken



Zuid Afrika is een fascinerend land. Vind ik, vinden wij. Het land heeft een bewogen geschiedenis en zit op dit moment nog midden in een gigantisch veranderproces. Of zoals Antjie Korg schrijft: een transformatieproces. De vier boeken die hierboven staan afgebeeld schetsen een intrigerend beeld van dit land. Het boek over Mandela (Long walk to freedom) gaat niet alleen over Zuid Afrika tijdens de apartheid, maar ook over in mijn ogen een van de meest bijzondere en grootse mensen die hier rond loopt. Country of my skull (Antjie Krog), Kleur van mijn hart in het Nederlands, volgt het proces van de waarheids- en verzoeningscommissie. Iets wat in Nederlands eigenlijk langs mij heen is gegaan, maar wat een absoluut bijzonder en uniek proces is geweest. Daar waar in de wereld heel veel landen kiezen voor vergelding, wraak, terugslaan hebben de nieuwe leiders in Zuid Afrika gekozen voor de weg van de verzoening. Geen burgeroorlog hier, maar verzoening. Iets wat niet zomaar tot stand komt. Disgrace (Coetzee) is geen vrolijk boek, maar is wel de waarheid van vele Afrikaner boeren. De angst die in dit boek wordt beschreven is hier voelbaar en wordt met de regelmaat van de klok bewaarheid. Ik werd er niet vrolijk van. Een andere tongval (Antjie Krog) beschrijft Zuid Afrika daar waar het nu is. Er is veel veranderd, er wordt hard gewerkt, maar op sommige vlakken is er nog niks getransformeerd. En dat slaat met name op de blanke bevolking. Dit boek heb ik nu bijna uit. De beschrijvingen uit de eerste hoofdstukken hadden net zo goed uit Makhado kunnen komen. Kortom absolute top boeken.

dinsdag, april 17, 2007

Fair Trade

Vandaag weer gewerkt bij de Madi a Thavha lodge. Ik help hen dus mee om een Fair Trade tourism lodge te worden. Bij Fair Trade gaat het om een eerlijke en duurzame manier van je bedrijf runnen. Het is belangrijk dat je duurzaam omgaat met de natuur, de gemeenschap waar je onderneemt en met de mensen die je in dienst hebt. Op het gebied van medewerkers is o.a. eerlijke beloning, ontwikkelmogelijkheden, gelijkwaardigheid, aandeelhouderschap en het streven naar een langdurige relatie belangrijk. Als het gaat om de natuur kom je bijvoorbeeld uit op biologische landbouw, maar ook het scheiden van afval. Je spullen lokaal inkopen, gebruik maken van lokale gidsen is iets wat bijdraagt aan de gemeenschap. Ik vind het leuk om met deze uitgangspunten aan de slag te gaan. Het is de bedoeling dat deze lodge over één jaar Fair Trade geaccrediteerd is. Lees hier verder.

maandag, april 16, 2007

Huisslang


Vanochtend kennisgemaakt met een bewoner in onze straat: de Afrikaanse huisslang. Hij zat in een bosje tegenover ons huis. Geen gevaarlijk slang trouwens, maar is wel agressief en bijt snel. Compensatiegedrag omdat hij niet giftig is. Slangen zitten hier trouwens veel. Niet zozeer in onze tuin, maar wel in de bossen en bergen. Veel voorkomende slangen hier zijn: de Black Mamba, Puff adder en Cobra als zeer giftige slangen en de Python als wurgslang en dan de huisslang als ongevaarlijk slang (er zijn nog wel meer soorten). Wij hebben hier alleen nog maar de huisslang en een hele kleine adder gezien. Eerlijk gezegd mag het wat mij betreft daar bij blijven.

zondag, april 15, 2007

Tickets

Vandaag hebben we tickets geboekt om naar Nederland te vliegen. Nu al? Ja. December is hier hoogseizoen. De grote zomervakantie. Dus hoge tarieven. Annette is gebonden aan deze public holidays, dus is voor ons december de enige tijd om naar Nederland te vliegen. We komen op 13 december aan in Nederland en vliegen 3 januari terug. We vliegen KLM omdat zij de goedkoopste tickets hebben. Vonden wij redelijk opvallend omdat vanuit Nederland KLM voor ons altijd veel duurder was dan bijvoorbeeld British Airways. Maar goed nu stappen we in Johannesburg al in een stukje Nederland (of eigenlijk Frankrijk).

vrijdag, april 13, 2007

Annette's werk

Op dit moment ben ik druk bezig met het maken van onderwijsmateriaal voor het eerste vak dat ik dit jaar (in mei en juni) ga geven: introductie in de epidemiologie en biostatistiek. In totaal zijn dit 8 lesdagen. Ik ben bezig met het maken van PowerPoint presentaties voor de lessen, het zoeken van teksten die de studenten kunnen lezen, het maken van opdrachten. Alles samen moet dit een blokboek worden waarin ook de doelen van het blok staan, wat studenten na afloop van het blok moeten kunnen etc. Ik begin helemaal vanaf nul, dus dat is een grote uitdaging: het materiaal dat ik van Nederlandse universiteiten heb verzameld, maar ook materiaal dat ik via het internet heb verkregen, bekijken en uitzoeken wat ik kan gebruiken. Het is wel erg veel werk, maar mijn doel is alles zo goed mogelijk te documenteren, zodat in de toekomst ook iemand anders het materiaal kan gebruiken. Omdat het allemaal studenten zijn die ook werken, hebben ze 1 keer per maand een week les (donderdag t/m dinsdag, zonder de zondag). In het eerste half jaar geef ik naast de introductie cursus, ook 3 dagen onderzoeksmethodologie. In het tweede half jaar geef ik waarschijnlijk iedere maand een week les, met name in epidemiologie en biostatistiek. Daarnaast ben ik – omdat ik naast docent ook de coördinator van de opleiding ben – druk met het regelen van onderwijsruimten, vragen van studenten te beantwoorden, e.d. Ik heb niemand die wat voor me kan doen, dus alles, van bellen, kopiëren tot kantoorartikelen bestellen moet ik zelf doen en dat kost hier ook nog eens meer tijd als in Nederland. Het is alleen al een hele klus om te weten bij wie je moet zijn. Binnenkort ga ik ook weer verder met het herzien van het hele onderwijsprogramma, maar dat lag even stil omdat er nog een nieuwe Prof. zou komen. Hopelijk komt hij deze maand. Zelf onderzoek doen zit er op dit moment nog niet in, omdat ik te druk ben met het onderwijs. Maar ik hoop wel wat met de gegevens te doen van een onderzoek dat al loopt.

woensdag, april 11, 2007

Bruiloft

Afgelopen zaterdag zijn we naar een bruilift geweest. Niet naar die van mijn nichtje Marloes, maar naar die van een collega van Annette. Zij trouwde haar man in Polokwane in de Botes Hall. Geen idee wat te verwachten reden wij met zijn vieren naar Polokwane. Om 10.00 uur begon het programma en rond 16.00 uur zou het afgelopen zijn. Maar goed na drie maanden Zuid Afrika hebben we die informatie snel gelaten voor wat ie was. Natuurlijk wel om 10.00 uur aanwezig. Een enorme hal en enorm veel mensen, zwarte mensen. Alleen maar zwarte mensen op vier na. Klik hier om verder te lezen. (Kijk op onze videolog voor wat sfeerbeelden)

maandag, april 09, 2007

Paaseieren


Pasen, eieren, zoeken. Vorig jaar een groot succes dus dit jaar op herhaling. Maar ja chocolade eieren en warmte gaan niet goed samen. Of dat is in ieder geval onze verklaring voor de afwezigheid van de chocolade eieren zoals wij die uit Nederland kennen. Aan Pasen wordt hier voldoende gedaan gezien de hoeveelheid Paas artikelen. Omdat het voor Hugo en Pepijn niet echt uitmaakt wat ze zoeken en vinden hebben we marshmellow eieren met chocolade gekocht en verstopt. Groot plezier zie onze fotolog. Pepijn liep de rest van de dag nog verwachtingsvol onder, achter en naast dingen te zoeken

zondag, april 08, 2007

32 jaar


Vandaag geworden. Met zijn vieren gevierd met taart en cadeaus en mooie knutselwerken van Hugo en Pepijn. Bedankt voor alle e-mails, e-cards, kaarten, sms’jes en telefoontjes. Leuk. Op zo’n dag als vandaag word ik wel geconfronteerd met de fysieke afstand die er is tussen ons en Nederland.

vrijdag, april 06, 2007

Surfing Africa


In Nederland had ik zo mijn vaste sites of kanalen om aan informatie te komen of dingen te kopen. De afgelopen drie maanden heb ik ook het virtuele Zuid Afrika wat proberen te ontdekken. Hier vind je een aantal leuke, handige of opvallende ontdekkingen tot nu toe.

donderdag, april 05, 2007

Brabantse Gezelligheid

Vanmiddag geluncht met veertien Nederlanders. Aart en Marcelle hadden een boeking voor een lunch met een groep Nederlanders en vroegen of ik het leuk vond om mee te lunchen. Ze dachten dat het businessmensen waren. Los van dat, leek het mij wel leuk en business mensen zijn ook voor zaken wel interessant om mee te lunchen. Businessmensen waren het niet, eerder gepensioneerde businessmensen. Zo liep ik een 74 jarige West Brabander uit Kruisland tegen het lijf die helemaal in de wolken was om in Zuid Afrika iemand uit De Zeg tegen te komen. Voor de mensen die dit niks zegt, mijn geboortedorp. Zo zat ik vervolgens over de familie Scheepers, De Gastelseweg, de melkboer, de drie weesgegroetjes, etc te praten. Kortom Brabantse gezelligheid in de plenzende regen op de Madi a Thavha Mountain Farm Lodge.

woensdag, april 04, 2007

Weerpraatje


Nu de spannende avonturen voorbij zijn, gewoon een praatje over het weer. Je kijkt op de foto naar de grijze lucht die hier al een week boven ons hangt en waar ook al een week regen uit komt. Opvallend omdat de regenbui vorige maand de stempel kreeg "laatste van dit regeneizoen". Prettig omdat er heel erg weinig regen was gevallen en de meeste mensen hier een lange droge winter voorspelden. Wat het weer verder brengt kun je hier zien.

dinsdag, april 03, 2007

Johan en Nel


Vanochtend zijn Johan en Nel vetrokken. Zij hebben hier overnacht op hun doorreis naar Zimbabwe. Johan en Nel kenden wij niet. De vader van Annette had een paar maanden geleden iets via Marktplaats verkocht aan hen en kwam er toen achter dat zij in Zuid Afrika wonen en met enige regelmaat in Makhado overnachten. Emailadressen uitgewisseld en zo kwamen zij gisteren hier aan. Een leuk bezoek van twee bijzondere mensen. Zij werken al 35 jaar als in Afrika o.a. in Ghana, Ivoorkust en nu al 11 jaar in Zuid Afrika. Hij geeft bijbel onderwijs aan zwarte kerkleiders. Voor dit werk krijgen ze geen salaris, maar zijn ze afhankelijk van giften of zoals zij dat zelf zeggen ‘God voorziet ons’. Het lukt ze al 35 jaar om op deze manier rond te komen, hun kinderen op te voeden en hun projecten te runnen. Een bezoek vol mooie verhalen.